Cloud computing constă într-un set de tehnologii și modele de servicii care se axează pe utilizarea și furnizarea de aplicații informatice, capacitate de prelucrare, stocare și spațiu pentru memorie, toate bazate pe Internet. Cloud computing poate genera importante beneficii economice, deoarece resurse la cerere pot fi configurate, extinse și accesate pe internet cu destul de multă ușurință. Pe lângă beneficiile economice, cloud computing poate aduce beneficii în materie de securitate; întreprinderile, în special cele mici și mijlocii, pot achiziționa, la un cost marginal, tehnologii de nivel înalt care, în mod normal, nu s-ar încadra în limitele lor bugetare.

Există o varietate de servicii oferite de furnizorii de cloud computing, de la sisteme virtuale de prelucrare a datelor, la servicii de asistență pentru dezvoltarea de aplicații și găzduire web avansată, până la soluții informatice online care pot înlocui aplicațiile instalate în mod convențional pe computerele personale ale utilizatorilor finali.

Peste o jumatate din cele mai mari companii private din România, din care aproape 60% au un buget anual de IT de peste un mi­lion de euro, au cumparat deja solutii de tip cloud iar pâna în 2017 procentul ar urma sa ajun­ga la 100%, potrivit unui studiu de piata rea­lizat de CIO Council, o asociatie care include aproximativ 80 de directori de IT din companii mari de pe piata locala.

Cu toate argumentele convingatoare în favoarea cloud computing-ului si a optimizarii si reducerilor de costuri pe care le implica, exista anumite componente din business pe care orice manager IT va ezita, cel putin deocamdata, sa le mute în „nori”, de teama sigurantei, dar mai ales a confidentialitatii datelor.
Solutia de cloud privat 4CLOUD este proiectata pentru a oferi aceleasi caracteristici si beneficii ale sistemelor de cloud publice, dar elimina o serie de obiectii referitoare la confidentialitatea datelor companiei si clientilor, securitatii si respectarea reglementarilor in vigoare.

Beneficii:

  • scalabilitate si flexibilitate ce raspund cerintelor clientilor
  • partajarea de resurse intre un numar mare de utilizatori
  • accesibilitatea, de oriunde si de pe orice dispozitiv
  • reducerea costurilor ca urmare a standardizarii si automatizarii resurselor IT
  • provizionare automata
  • simplu de gestionat